Videoterveiset Miehen tieltä: Vatsakumpu pienemmäksi!

Vyötärölihavuus on ongelma jo yli kolmanneksella työikäisistä miehistä. Vatsakummun alle kertyvä rasva on terveysriski monellakin tapaa, joten vyötärönympäryksen pienentäminen terveellisillä elintavoilla on palvelus omalle hyvinvoinnille ja terveydelle.

Via Uomo – Miehen tie -kävelytempaus on tuonut Jarmo Karpakan jo Keski-Suomeen. Aila-myrsky laittoi vähän kapuloita rattaisiin miehen tiellä pakottaen Jarmon pitämään rokulipäivän. Tutuissa lapsuuden maisemissa Pohjois-Pohjanmaalla kulkiessa ja itselle merkityksellisissä paikoissa vieraillessa Jarmon matka kuitenkin edistyi hyvin viidennenkin viikon aikana.

Tämän viikon videotervehdyksessään Jarmo nostaa esille tärkeän aiheen, joka uhkaa suomalaisten miesten terveyttä: vyötärölihavuus. Epäterveelliset elintavat, kuten tupakointi, liiallinen alkoholin käyttö ja vähäinen liikunta lisäävät vyötärölihavuutta. Erityisesti miehillä rasva kertyy helposti vatsaonteloon ja sisäelimiin. Vyötärölihavuus, jonka rajana miehillä pidetään 100 senttimetriä, on rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden ja korkean verenpaineen ohella yksi metabolisen oireyhtymän osatekijöistä.

Lue Jarmon artikkeli metabolisesta oireyhtymästä.

Kirjoittaja: Jarmo Karpakka

Jarmo Karpakka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja dosentti. Hän jäi eläkkeelle kesällä 2020 tehtyään lähes 30 vuotta kestäneen uran yksityisen ja julkisen terveydenhuollon johtotehtävissä. Via Uomo – Miehen tie oli Jarmon seitsemän viikon mittainen, elo-lokakuussa 2020 suoritettu kävelytempaus Jäämereltä Itämerelle, jolla hän halusi herätellä etenkin yli 50-vuotiaita miehiä pitämään huolta terveydestään: liikkumaan, syömään ja nukkumaan hyvin.

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö