- Lyö vetoa. Erilaiset vedonlyönnit, kirjalliset sopimukset ja sitoumukset lisäävät tutkitusti treenimotivaatiota ja sitoutumista harjoitteluun. Mielemme on metka. Jo pelkkä sopimuspaperin täyttäminen, jossa sitoudut harjoittelemaan tietyn kertamäärän viikossa vaikkapa tammikuusta kesäkuuhun, saa sinut harjoittelemaan enemmän – vaikka panttina ei olisi penniäkään, talosta puhumattakaan. Vedoissa mukaan tulee vielä pieni aineellinen panos. Sisäänrakennettu pyrkimyksemme olla johdonmukainen ja sanojemme mittainen vaikuttaa tekemisiimme ja harjoitukset tulee tehtyä varmemmin.
- Hanki kilpailullinen ympäristö. Tutkijat ovat havainneet, että kilpailutilanteessa erityisesti miehet saavat buustia voimasuorituksiinsa. Tätä kannattaa hyödyntää. Mietiskele, kuka kaveripiirissäsi voisi olla sopivan yllytyshullu ja kilpailuhenkinen. Haasta hänet treenikaveriksi, laatikaa jokaiseen treeniin harjoitustavoitteet ja kilpailkaa, kumpi pystyy parempaan. Tässä kannattaa muistaa, ettei homma mene mahdottomaksi. Lisäsääntö kilpailussa vaikkapa kuntosalilla kannattaa olla: Ainoastaan puhtaalla tekniikalla tehdyt suoritukset hyväksytään!
- Hyödynnä varmistajia nostoissa. Tutkijat laittoivat herrasmiehet huoneeseen testaamaan penkkipunnerrustulostaan. Jos varmistajaa ei ollut mailla halmeilla, herrat jäivät 92,5 kiloon. Jos varmistaja oli mukana, nousi tulos hämmentävästi 105 kiloon! Varmistaja tuo toki varmuutta ja niin kutsuttua pystyvyydentunnetta, eli vahvistaa omaa uskoa siihen, että painot todella tulevat ylös. Lisäksi se voi vaikuttaa mielenkiintoiseen nuppimme ominaisuuteen. Nimittäin oikeasti ajattelemme aika paljon, mitä muut meistä ajattelevat. Tästä pääsemme seuraavaan kohtaan..
- Älä treenaa yksin. Et kai halua näyttää naapurin näpsäkälle emännälle esimerkkiä, kuinka kuntosalilla lorvaillaan? Tai treenata vähän ärsyttävää työkaveria kevyemmin? Aivan. Taidat tunnistaa tilanteen – muiden läsnäolo vaikuttaa tekemiseesi! Käännä nämä tilanteet positiiviseksi buustiksi. Vaikka kotitreeni omissa oloissa tai salin hiljaisimmassa harjoitusajankohdassa saattaa kuulostaa houkuttelevalta, saat todennäköisesti treenistä enemmän irti, jos paikalla on muita. Jos treeni omassa autotallissa on välttämätön pakko, se on. Mutta ehkäpä voit hyödyntää silloin vinkkejä 1–3?
- Älä mene liian isoon porukkaan. Treenikaveri nostaa tehoa. Mutta miten käy, kun porukkaan tuodaan lisää väkeä? Yllättävää kyllä, treeniteho alkaa tippua. Tällainen joukossa pinnaaminen havaittiin aikoinaan, kun köydenvedossa porukka ei ollutkaan usein kritiikittömästi toitotetulla tavalla ”enemmän kuin osiensa summa”. Porukassa köydenvetäjien tuottama voima nimittäin oli pienempi kuin heidän yksin testatut vetovoimat yhteenlaskettuna. Sama ilmiö on myöhemmin todettu lukuisissa tutkimuksissa. Jos siis haet kuntosalitreenissä tai kovissa kestävyysrypistyksissä lisätehoja, treenikaveri voi olla isoa jengiä parempi vaihtoehto. Älä silti viskaa joukkuelajeja romukoppaan, jos niistä pidät, sillä harjoittelussa pitää olla muitakin elementtejä kuin yksittäisen treenin tehon maksimointi.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen & Studio Juha Sorri