Voima kasvaa pelkällä treenin ajattelemisella

Mielikuvaharjoittelua pidetään usein psykologien pilipali-puuhana, mutta sen avulla voi tehostaa salitreenin purevuutta, rentoutua paremmin ja motivoitua treenaamaan.

Lisää voimaa

Raaka voima kiinnostaa miestä. Uskomatonta mutta totta, voimaa voi kasvattaa pelkällä ajatuksella. Tutkijat ovat havainneet, että pelkkä lihassupistusten kuvitteleminen parantaa lihasvoimaa jopa yli 10 prosenttia muutaman kuukauden aikana. Treenaajat kehittyivät harjoittelulla noin 30 prosenttia, eli melko mukavaa kehitystä voi saada aikaan pelkällä ajatuksella.

Raakaa treenivääntöä mielikuvaharjoittelu ei toki korvaa, mutta mielikuvatreenin yhdistäminen voimailuun parantaa itseluottamusta treenissä ja auttaa puristamaan muutaman lisätoiston harjoittelun aikana. Voit aloittaa miettimällä tiukasti treenattavan lihaksen supistumista sarjojen välisten lepotaukojen aikana. Näe ja koe liike mielessäsi ja pamauta siihen päälle elämäsi sarja!

Rentoudu mielikuvien avulla

Mielikuvat ovat usein osa rentoutumisharjoituksia. Näissä harjoituksissa tulee hyvin esiin mielen ja kehon toiminnan yhteys. Rentoutumisharjoitus esimerkiksi laskee sykettä ja verenpainetta. Kroppa ja mieli palaavat ylikierroksilta lepotilaan.

Voit hyödyntää mielikuvia vaikkapa näin: asetu selällesi sänkyyn, sulje silmäsi ja kuvittele rentouden leviävän oikeaan jalkaasi, isovarpaan kautta aina nivusiin. Anna ajatuksen edetä hitaasti ja kuvittele jalan olevan löysää, sänkyyn uppoavaa massaa, kun rentousaalto on ohittanut sen. Etene pikkuhiljaa koko kroppa läpi. Jokainen rentoutettu kehonosa jää lepäämään paikalleen.

Motivoidu mielikuvista

Tuntuuko treenin aloittaminen joskus pakkopullalta? Voit kokeilla vaikkapa seuraavaa ajatusleikkiä. Sulje silmäsi ja kuvittele itsesi peilin eteen. Näe itsesi kunnossa, jossa et halua olla. Kenties askel painaa lenkillä, rauta ei nouse salilla tai outokumpu on kasvanut todella mittavaksi. Rämmi hetki näissä tunnelmissa.

Jatka sitten kuvittelemalla itsesi elämäsi kunnossa: askel on höyhenen kevyt, penkin entiset ennätysraudat ovat paperia ja six pack löytyy muualtakin kuin jääkaapista. Ime itseesi näitä voimauttavia fiiliksiä. Lenkki tai salitreeni alkaa kiinnostaa aivan eri tavalla!

Teksti: Timo Haikarainen
Kuva: Studio Juha Sorri

Lähteet:      
Gregg ym. 2005. The imagery ability, imagery use and performance relationship. Sport Psychology. 19:93–99.
Silbernagel ym. 2007. Athletes use of exercise imaginery during weight training. Journal of Strength and Conditioning Research. 22:1077–1081.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö