Yleiset kompastuskivet laihdutuksessa

Painonpudotuksessa takapakit ja vastoinkäymiset ovat lähes väistämättömiä. Pöperöproffa Patrik Borg kommentoi laihdutuksen yleisimpiä kompastuskiviä.

Paino laski ensimmäiset kolme viikkoa, mutta nyt mitään ei ole tapahtunut, vaikka olen jatkanut määrätietoisesti uutta syömistä. Missä vika?

Ei ehkä missään. Paino ei koskaan laske tasaisesti ja aina tulee vastaan vaiheita, jolloin tuntuu, että teet oikeita asioita, mutta paino ei silti laske. Tässä tilanteessa pitää pohtia, oletko tehnyt oikeita asioita. Jos vastaus on kyllä, ole huoleti, kyllä se sieltä jossain vaiheessa taas laskee. Jos vastaus on ei, niin sittenhän ei ole ihme, ettei paino ole laskenut. Älä käy vaa’alla kuin enintään kerran viikossa – jos sitäkään. Alituinen vaa’alla ramppaaminen kiinnittää turhaan huomion painoon, kun huomion pitäisi olla siinä, muutatko elintapoja vai et. Jos muutat, niin kyllä se painokin sieltä hilautuu alas.

Voisin syödä paljon vähemmänkin ja olemaan tiukempikin ilman ongelmia. Miksi en kiristäisi tahtia?

Varmasti voisit, mutta vain jonkin aikaa. Varsinkin isoilla miehillä on tyypillistä, että alkuvaiheessa laihdutuksessa voidaan syödä vaikka miten vähän tai kieltää kaikenlaisia ruokia, eikä ongelmia ilmene. Olennaista onkin se, että vaikeudet tulevat sieltä ajan kanssa esiin ja sitä suurempina, mitä tiukemmin on aloitettu. Parempi aloittaa maltilla ja sallivuudella, niin ei tarvitse myöhemmin tapella nälän ja mielitekojen kanssa.

Ruoka ei aamulla maistu?

Juu ei se maistu, jos iltaisin tulee syötyä paljon. Ja sitten, kun aamiainen jää pois ja lounaankin kanssa on niin ja näin, niin illalla on taas kauhea nälkä. Ja taaskaan ei aamiainen maistu… Tämä sykli katkotaan yleensä opettelemalla syömään ensin vähintäänkin kunnon lounas ja välipala klo 15 maissa – jos aamiainen on alussa mahdoton ajatus. Kun lounas ja välipala kohtuullistavat illan syömistä, niin hiljalleen aamuisinkin alkaa ruoka maistua.

Pitäisi kuulemma syödä tasaisesti aamiainen, lounas ja välipala jne. Mutta kun minulla ei ole yhtään nälkä päivällä?

Miesten on helppo painaa näläntunne taustalla, jos päivät ovat hektisiä ja kahvia tai tupakkia otetaan tasaisesti (ne sammuttavat nälkää usein). Se ei silti ole järkevää, ja monen kannattaakin pitää huoli, että nuo ateriat syödään ajallaan, vaikkei olisi nälkä. Alun jälkeen elimistö tottuu tähän, nälkä alkaa tuntua selvemmin ja syöminen oikeaan aikaan helpottuu.

Monipuolinen aamiainen, joka pitää sisällään niin kasviksia kuin proteiinia, auttaa painonhallinnassa.

Teksti: Patrik Borg
Kuvat: Studio Juha Sorri ja Jiri Halttunen

Kirjoittaja: Patrik Borg

Patrik antaa tämän sivuston käyttäjille vinkkejä fiksusta syömisestä. Hyvä syöminen ja rento painonhallinta ovat Patrikin pääteesejä. Syö, kun on nälkä. Nälkää ei voi voittaa. Patrik on lihavuus- ja ravitsemusasiantuntija. Hän pitää myös omaa Pöperöproffa-blogiaan http://patrikborg.blogspot.fi/

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö