Ympäristöä muokkaamalla tehoa treenistarttiin

Moni suunnittelee treenistarttia vuodenvaihteeseen. Suunnittelu ja valmistautuminen kannattaa aloittaa jo nyt. Silloin startti onnistuu suuremmalla todennäköisyydellä.

Ympäristön muokkaaminen on yksi tehokas keino tehostaa sitoutumista liikuntaan. Ja mikä parasta, silloin homma sujuu ilman jatkuvaa puristusta sen kuuluisan tahdonvoiman avulla. Löhöilyä lisäävät ympäristön vinkit vähenevät ja treeniin kannustavat ärsykkeet lisääntyvät. Kokeile näitä kikkoja:

1. Tee muistilappuja

Muistilaput treeneistä tai treenitavoitteista kuulostavat vanhalta jutulta. Mutta kun ne penteleet toimivat! Treenistä muistuttavat laput saavat sinut harjoittelemaan enemmän – tutkitusti. Tee muistutuksiin parin viikon välein pieniä muutoksia, sillä samanlaisina ne näyttävät menettävän tehoaan. Vaihda iskulauseitasi ja paikkoja, mihin lappuja kiinnität.

2. Tee lähtemisestä helppoa

Jos treeneihin on helppo lähteä kotoa, työpaikalta tai muiden pakollisten aktiviteettien yhteydessä, ne tulee helpommin tehtyä. Tarkista, olisiko työpaikan vieressä kuntosalia, hyödynnä lenkkipolut kodin lähellä ja vilkaise, voisitko liikkua muksujen treenipaikan yhteydessä. Yksinkertaista, mutta tutkitusti toimivaa!

3. Lyö vetoa

Tämä tuttu, äijämäinen konsti saa parhaillaan mieheen erinomaisesti vipinää. Kun kaverin kanssa laittaa sopivan kovat panokset tiskiin, tulee treeneihin kummasti lähdettyä. Vedossa toimii kaksi isoa motivaatiovipua: meitä nimittäin liikuttaa hyödyn ja mielihyvän mahdollisuus tai menettämisen pelko. Nämä molemmat ovat vedossa mukana, sopivan kilpailuhengen lisäksi.

4. Pikku pakko parkkijärjestelyistä

Kuljet joka paikkaan autolla ja askelia ei kerry kuin pari tuhatta päivässä? Tässä pakko on paras muusa, kuten sanotaan. Seuraava radikaali konsti voi saada kummasti liikettä kinttuihin: hommaa autollesi uusi parkkipaikka. Jos kiesi on kauempana töistä tai kotoa, on pikku pakko talsia vaihteleva matka menopelille. Jos auto on esimerkiksi 500–1000 metriä kauempana, tulee liikettä mukavasti lisää. Kilometrin etäisyys lisää päivässä vähintään 12–15 minuuttia liikettä päivääsi. Viikkotasolla, viikonloput mukaan lukien, keräätkin jo noin 85–105 minuuttia lisää aktiivisuutta.

5. Telkkari kaniin

Sohva ja ”hemmetin hyvät” televisiosarjojen uusinnat vetävät usein sohvan ääreen. Mitäpä jos kokeilisit joitain muutamia radikaalimpia vetoja myös tällä osa-alueella? Peruuta kylmästi vaikkapa suoratoistopalvelu. Tai astetta rankempana toimenpiteenä iske telkkari laatikkoon ja vie se vähintään varastoon. Äkkiä treeneille alkaa löytyä aikaa kalenterista.

6. Valikoi seurasi

Tämä vinkki aiheuttaa usein napinaa. Mutta olet varmasti huomannut, että toiset ihmiset tsemppaavat ja hyvällä tavalla potkivat sinua liikkeelle. Toiset tsemppaavat sinua olemaan liikkumatta! Satsaa sellaisten ihmisten seuraan, jotka liikkuvat itse ja innostavat sinua liikkumaan – ja jopa potkivat sinua hieman siihen. Seura tekee kaltaisekseen!

7. Lähde kotoa liikkumaan kotitreeni ei aina ole hyvä juttu

Vaikka helppo lähteminen innostaa treenaamaan, oma koti ei aina ole paras mahdollinen treenipaikka. Koti on nimittäin täynnä ”passiivisuustapoja” laukaisevia tekijöitä. Sohva, telkkari, tietokone, kirjat.. ehkä se ohrapirtelöä täynnä oleva kellarikin. Ympäristö muokkaa tapoja, joten jos pystyt yhdistämään ok helpon treeneihin lähdön ja sen, että ympäristö ei ole pullollaan passiivisuutta laukaisevia juttuja, homma toimii hyvin!

Jos kuntosali tai lenkkipaikka on lähellä, treeniin sitoutuu helpommin.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö